< Bilträff i Dalsland


 


 


 
   
 

Sportbilsträff i Dalsland
Lördag 6 juli 2013

Text: Lasse Lannerus
Foto: Ingmar Strannevik
Lars-Erik Larsson

”Ett Sverige i miniatyr” är vad Dalsland kallas i folkmun.
Vårt grannland i öst kallas ju för ”De 1000 sjöarnas land”,
men vårt landskap är inte så mycket sämre med sina 999 sjöar!
Här finns nu inte bara vatten - skog finns det i massor och djurlivet är rikt.
Vi finner också genuina jordbruksmiljöer samt berg och dal i mängd som vi kan beskåda under resans gång.
 

Samling klockan 10.00 på Statoil i Bäckefors och avresan startar i lugnt tempo klockan 10:30.
 


 

 

       Dals Rostocks station i skala 1:2
 
 

Färden går först något sydost till plats där ”dal möter skog”, passerar en gård med örter, vidare mot en gammal kyrka med järn-anknytning, förbi ett annat ställe där det som oftast brukas redskap i olika storlekar av järn - men även trävarianter!
Efter att ha avnjutit vackra vyer, så avslutar vi första etappen vid en stor sjö och intager vårt 11-kaffe samt begrundar den mycket omtalade och ifrågasatta boendesituation som råder på aktuell plats.
 

Resan går sedan vidare västnordväst och efter en relativt kort sträcka beträder vi en mycket känd 3-vägs korsning där vi gör en stunds halt för att underifrån beskåda detta underverk som delvis är ihopmonterat med 33000 nitar för nästan 150 år sedan av en Nils Ericsson. Underverket är  fortfarande i bruk och mycket vatten har runnit här sedan starten, men inga nitar har behövt att bytas ut ännu!
 

Nu går resan vidare norrut, så - spänn fast er ordentligt för nu skall vi besöka de elaka bergatrollens rike för här blir det kurvigt! Det ryktas nämligen om att i gamla dagar så blev en brud - på väg till sitt bröllop med sin tilltänkta - bortrövad under färden av några illasinnade som var avundsjuk på brudgummen. Tro´t eller ej, men nu är ni förvarnade…

Efter ett stunds något hisnande upplevelser skall vi via ”en hög med broar” så köra nordväst mot den del av landskapet där det i flydda dagar tillverkades Ärtemarkshattar som gick på export till USA. Traditionen upprätthålles fortfarande på ”Gammelgården” i Bengtsfors.
 

                
 

Vi ankommer strax till Bengtsfors precis lagom till en stärkande lunch alldeles intill en lång sjö som ”ler” mot oss!
 


 

                      
 

             
 

Nog med mat och vila – efter ett snabbt besök på Gammelgården, så anträder vi sista delen av resan i ostlig riktning någon mil och sedan rakt söderut igen vid en av de högsta punkterna i Dalsland.

 Så småningom anländer vi till Dals Långed där vi på Route 2218 skall köra den näst sista etappen av vår resa. Tillfälle gifves åt funderingar över uttrycket ”Dalsland - ett Sverige i miniatyr”.

Precis så där lagom kommer vi till sist att angöra ”ruta ett” – d.v.s. där vi startade resan för dagen.
 


Som vanligt dök det upp några konstiga skottar ur klanen McCar.