Poona.
 

Våldsam brand i torrlastfartyg med natriumklorat
(Olycka nr 21)

 

1971, 15 juli

Göteborgs hamn, Sverige

 

Natriumklorat (Klass 5) i stålfat; fast oxiderande ämne som avger syre vid upphettning och kan förorsaka brand och explosion vid kontakt med brännbara ämnen.

 

Karbider (Klass 4) i stålfat; fasta ämnen som reagerar snabbt med vatten under bildning av den brandfarliga och explosiva gasen acetylen.

 

Den 15 juli 1971 lastade det danska torrlastfartyget Poona stålkonstruktioner i Göteborgs hamn. Det lastrum där arbetet pågick innehöll även 36 ton natriumklorat i hundrakilosfat och 600 ton rapsolja i tvåhundralitersfat. Alla faten var lastade på pallar i samma lastrum.

 

Tunga stålbalkar firades ner i lastrummet med en lyftkran. Balkarna kom i svängning och råkade punktera ett fat med natriumklorat och ett fat med rapsolja. Innehållet i faten rann ut och blandades. En balk som gled på golvet alstrade gnistor som satte eld på blandningen av klorat och olja.


Fat med natriumklorat och rapsolja var stuvade på pallar i samma lastrum

 

Natriumkloratet sönderdelades av hettan till fri syre som startade en våldsam brand i lastrummet. Efter några minuter kom flera explosioner i snabb följd. Explosionerna var så kraftiga att tunga lastluckor kastades ner på kajen och en del luckor flög flera hundra meter bort.

 

Brandbekämpningen blev komplicerad dels på grund av den våldsamma branden, dels på grund av att det även fanns karbider i fartygslasten som förhindrade användning av vatten som släckmedel eftersom acetylen då skulle utvecklas och förstärka branden ytterligare.

 

Brandbekämpningen fortsatte i fyra dygn både från kajsidan och sjösidan. Den avslutande brandsläckningen tog 10 dygn.

 

Tre personer omkom och sex skadades under olyckan.

Foto: Arbetarskyddsstyrelsen

 

Bekämpning av branden på Poona

 

Orsak till olyckan

Se redogörelsen ovan. Det var ett allvarligt misstag att lasta oxiderande ämnen och brännbara ämnen i samma lastrum.

 

Erfarenheter från olyckan

Denna brandbekämpning var den mest komplicerade och svåraste som räddningstjänsten i Göteborg dittills varit med om.

 
 


< Göteborgsfoto