< mitt 60-tal
Startsida  


Biltvätten

 

Det var lördag eftermiddag och jag tvättade bilen inför kvällens resa på dans. Efter tvagningen med svamp spolades bilen av. En av grannpojkarna kom och tittade på och jag skämtade om att jag spolade vatten i bensinen när jag spolade på tanklocket.

Tanklocket på P 1800s var nedsänkt i bakskärmen med en dränering för regnvatten.

Kvällen kom och jag gav mig iväg. När jag kommit cirka 500 meter hemifrån stannade bilen och jag kunde inte förstå varför, bensinmätaren visade ju på halv tank. Jag fick bogserhjälp till en bensinstation av Carl-Erik och tankade bilen för en tia. Det hjälpte inte, bilen var stendöd. Det blev till att bogsera hem bilen och låna pappas Taunus.

På söndan gjorde pappa och jag allt för att hitta felet på bilen. Vi kolla de gnistan på tändstiften och den var bra och vi kollade att bränsle kom fram och det gjorde det. Pappa funderade på om bränslepumpen inte pumpade jämt så vi lossade en slang på förgasaren och satte till en kvarting. Pumpen fungerade bra för kvartingen blev snart full men......

Innehållet i kvartingen var i två skikt och gränsen var helt tydlig mitt i flaskan. Då förstod vi, övre halvan av flaskan var fylld med bensin och den nedre halvan med vatten. Jag kontrollerade tanklocket och såg då att gummitätningen hade vikt sig så locket slöt inte tätt.
Jag hade spolat vatten i bensinen.

Det blev till att tömma tanken och fylla på ny bensin och massor av karburatorsprit.
Slangen till förgasaren var svår att få på plats men vi lyckades till slut.

Lördagen därpå skulle Ingvar och jag åka till Alingsås folkpark och dansa. Nu fungerade bilen bra men på motorvägen mot Alingsås tyckte jag att bränslemätaren sjönk onormalt fort och det luktade bensin. Vi stannade och såg hur ena förgasaren läckte. Bilen hade dubbla SU-förgasare och den som vi hade haft av slangen på höll inte tätt utan bensinen droppade ner på grenröret och förångades.

Vi fortsatte till Alingsås och väl där köpte vi tuggummi och tätade så gott det gick men det funkade inte. Bensinen löste upp tuggummit. Det enda vi kunde göra var att koppla loss den förgasaren som läckte. Efter dansen körde vi hem med en förgasare och tre cylindrar.

Vi kom hem sent men det hade varit en spännande resa.

 
 
1960-talet
Ketchupflaskan Dansskolan Hyacinten
Bilvärmaren Indianlägret Hyddorna
Biltvätten Potekulan Konfirmationen
Kälkåkning Mopeden Scouterna
Utflykter PRYO