1  2  3  4  5

 

 

Vi fick kaffe och kakor efter bryggeribesöket och sen var det dags att dansa. Barnen dansade en engelska och snurrebocken och det gjorde de så bra att de fick mycket applåder. Vi vuxna dansade program 1 och det gick bra och blev uppskattat.

Tyskarna ville även se oxdansen, så Lennart A och Lennart H dansade den med varsin tysk dansare.
Spelmännen hade ej noter till dansen, så ett gäng av oss trallade låten. Dansen blev väldigt uppskattad.

 


 

 

 
Altenburg Folkdance ensamble gjorde ett fantastiskt framträdande med sång och dans.
På kvällen blev det mer mat och öl. Maten serverades från en vedeldad vagn ute på gården.
Vi fick välja mellan: korv, gulaschsoppa och kött i bröd ... igen.Drycken var öl.
Vi fick matkuponger, en ölkupong och en matkupong på man.
Eftersom våra barn och Birgit inte dricker öl så tog jag tacksamt deras ölkuponger.

Det fanns ett värmeaggregat  i tältet och vi trodde att det var till för att värma oss, men ej.
Vi fick ett par rejäla doser med avgaser istället. Stämningen var god så vi höll värmen ändå.
 


Matserveringen
 

 
Lördag 4/10. Ny dag och nya äventyr. Det blev en resa till Weimar, Goethes födelsestad. På bussresan både dit och hem såg vi från bussfönstret de höga toppiga slagghögarna från uranbrytning som var den största i vår del av världen.
 
I Weimar spred vi oss fritt ett tag, innan vi skulle guidas runt.
 Många skulle då till det stora varuhuset, vad det nu hette, men lockades av alla små butiker på vägen dit vilket förbrukade tiden.

Alla hittade tillbaks till startpunkten där stadsvandringen skulle börja. Guide var Klaus Jürgen Kamprad (ja, han är släkt med Ikeakungen Ingvar Kamrad). Rebecca övertog tolkandet från Lennart och Erland. Det gjorde hon humoristiskt och gruppen svarade med glada skratt. Men Klaus var förvånad över vår okunnighet om Göthe, Schiller, Liszt och Back. Jo, Bach kände vi till.
 


Birgit och Siv utanför en affär.
 
Göthe hade ett hus i stan där han bodde när han inte hade lust. När han hade lust bodde han i sin villa i en park han hade anlagt i klassisk stil för folkets upplysning om klassiska stilideal. Till villan kom nämligen furstens käring för att få tröst. Det gick ”geschwint” för stället var nära granne. Fursten var nämligen ”karl i sitt hus” och var riktigt elaker mot sin käring.
 
Vi åt mat på Kartoffelhaus. Mysig miljö med små rum och avbalkningar. Gamla tegelväggar, balkar och stolpar. Mycket god mat som var och en valt ut redan hemma i Mellerud. Men många visste inte vad dom hade beställt då, Marianne visste och såg till att alla fick sina önskningar uppfyllda. Tack Marianne.

Väl mätta besökte vi kyrkan S:t Peter och Klaus Kirche där Klaus-Jürgen berättade om kyrkan och dess klenoder.

Vi åt god mat på en restaurang innan vi gick guidningen i staden.
 

 

 
Stadstur igen och vi såg bl a var Göthe och Schiller hade bott och ett residens där Göthe hade ritat åtminstone fönstren (kanske hela väggen) men fönster kunde han designa. Bach hade komponerat och spelat i kyrka och konservatorium.
 

Goethes hus

 

Rebecca samtalar  med Klaus Jürgen.
I bakgrunden syns busschauffören.

Några tog en fika innan tillbakafärden till Altenburg

Susanne och Josefin med en leksakstraktor
 

Birgit och barnen äter glass.
Alla samlades så småningom på ett café där vi fick platser både ute och inne. Trots den kyliga luften svalkade sig några med glass. Servitören ute var en sevärdhet. Han sprang in med beställningen och fort gick allt. Vid betalningen stjälptes pengarna ned i börsen utan räkning. Farten gjorde att han missade att ta betalt för Mikaelas och Rebeccas glass och kaffe.

 Chaufför Kenneth hämtade bussen åt oss och körde in den i en grändöppning vid caféet och väntade nervöst på att
vi skulle masa oss ombord för det vimlade av förbudsmärken där den stod.
 


Så var vi tillbaka på slottet igen.

Inne på slottsgården

Här fylls det på kol till värmepannan
 
Tillbaks till Altenburg. Kvällen gick i ”Wein, Weip und Gesang” och dans. Tyskarna var näktergalarna i kvällens sjungande, men det skulle vara bra tyst i skogen om bara de fick sjunga och vår sång var värdefull den med. Gemensamt sjöng och gestikulerade vi en sång om hur man upplever att köra en ”Trabi” (Trabant).

 Våra och tyskarnas barn gjorde en skattkarta över slottet, sprang sedan runt och letade skatter. Festligheterna vid baren höll på till fram på småtimmarna.  Marianne hörde i sömnen våra jubelrop. Så kan det vara när hon måste skydda sin son mot slottsspöket. Dessutom fick hon gå upp med sin blivande svärson Martin och kissa. Han var också rädd för slottsspöket.
 

 

Fortsätt till sidan 4

 

 

 

1  2  3  4  5