< mitt 50-tal

 


Först en liten orientering.

 

Vi bodde på Eldaregatan 6 in på gården, andra våningen.
I samma svale bodde min mormor, dörr i dörr med oss. Hos mormor bodde också moster Avve (Alfhild) i några år.

Pappa Erik jobbade som stuvare nere i hamnen och mamma Lena jobbade som affärsbiträde i en affär i Majorna, Mormor såg till mig på dagarna och ibland fick jag vara tillsammans med Moster Ann-Mari som bodde på Nordenskiöldsgatan.

Vi bodde i ett rum och kök med en liten toalett.  På toaletten fanns ett tvättställ och en toalettstol, en sån med träring och vattenbehållare uppe vid taket. I källaren tvättade man och då lades tvätten i blöt och kokades sedan. Samtidigt som mamma tvättade fick jag bada i ett stort blötläggningskar i tvättstugan. Sedan hängdes tvätten på vinden, tre våningar plus vindsvåningen, så det var mycket jobb att tvätta.

I köket sov pappa, hans säng stod nära väggen mot nästa hus. Den väggen var en brandvägg så den var kall. Jag älskade att ligga hos pappa och ha fötterna mot den kalla vägen. Där fanns ett köksbord med stolar och en gasspis bredvid en kort bänk. Gasmätare fanns uppe vid taket och man kunde köpa polletter i gottaffären.

I rummet sov mamma. Där fanns en säng, ett runt bord, en soffa, en radio och några stolar. Mer minns jag inte. Min första tid bodde jag i rummet och sov i en barnsäng i ena hörnet. Sedan fick jag en större säng, den placerades i hallen. I hallen fanns också ett skåp.

Någon TV fanns inte men vi lyssnad ofta på piratradio eller på riksradion. Pappa Erik lyssnade ofta på "Andersson i Nedan" på piratradio. Min favorit var "Kalle Stropp" och "Snurran" med Hönebjär.

Fortsättning
 

tillbaka