< mitt 60-tal

 


Först en liten orientering.

Vi flyttade från Masthugget till Tryggvegatan på Hisingen 1956 och jag fick börja i Toleredsskolan.
Till skolan var inte långt att gå men det låg en plantskola med massor av stora växthus mellan vårt område och skolan så vi fick gå en stor omväg via Gamla Björlandavägen.

 


I hallen.


Clodo på bordet i hallen.

Så småningom byggdes Nya Björlandavägen och vi fick en kortare väg till skolan. I närheten av skolan fanns en biograf, Vingen, där vi ofta gick på matiné på söndagarna för en krona.

Pappa Erik jobbade vidare som stuvare nere i hamnen och mamma Lena fortsatte som affärsbiträde i livsmedelsaffär, blomsteraffär och leksaksaffär.

Efter några år köpte mamma en livsmedelsaffär tillsammans med sin syster Hill. Den låg på Kungälvsgatan nära Redbergsplatsen. Det var en liten liten affär som var mycket kall på vintern. Då hade dom en fotogenkamin som värmde.


Affären på Kungälvsgatan 4.


(Se ritning)

Vårt nya hus hade tre rum och kök och källare under hela huset. Huset värmdes av koks eller antracit som pappa skyfflade i pannan på morgonen innan han cyklade till jobbet. I källaren fanns tvättstuga med vedeldad tvättgryta, pannrum, gillestuga (där jag hade mitt tåg), förråd, matkällare och garage.

Jag fick nya kompisar i skolan och på Tryggvegatan, Vinlandsgatan och Jomsborgsgatan.  Det var: Sture, Paul, Kent, Göran, Bengt, Kurt, Carl-Erik, Tommy, Mats, Jan m.fl.
 


Bengt, Göran, Kent o Jan.
 

 

 Marken där vårt villaområde växte upp var en sankmark som fick fyllas upp. Marken hade ägts av en jordbrukare som hette Linder.
Familjen Linder bodde kvar några år efter det att vi flyttat in.

Några år efter att Linders hus rivits var det bara jordhögar kvar. På dom gjorde vi vägar där vi cyklade och lekte att vi körde cross. Platsen kallade vi "Linders" och där lekte vi mycket. På senare tid blev det lekplats där men namnet Linders fanns kvar länge men så småningom kallades den bara lekplatsen.

Buss 33 vände hade en vändslinga i närheten av vårt villaområde. I mitten på slingan var en liten kiosk där vi ofta handlade godis och serietidningar.

 På 60-talet sattes det in oljetank och en förbrännare för olja så det underlättade för pappa. Nackdelen var att det blev en oljedoft i stället för koksdoft.

År 1962 konfirmerades jag i Toleredskyrkan. Prästen hette Jarl Sandboge. Det var obligatoriskt att gå i kyrkan varje söndag och att inte missa en enda läsdag.
Se foto


Ombyggnad av huset.

 

I mitten på 60-talet byggdes huset till så vi fick en större boyta. Huset breddades framåt 2,5 meter med ett rum, matvrå och inbyggd altan. Taket höjdes och vi fick en övervåning med tre rum.

Se ritning på det "nya" huset
Utvändigt
Planlösning inne

1965 mönstrade jag och i maj 1966 ryckte jag in i lumpen på I 17 i Uddevalla.
Under våren -66 tog jag körkort på Ahlins körskola vid Wieselgrensplatsen.
 I mars 1967 muckade jag och samma år kom jag in på frisörskolan.

Några jobb hade jag också innan frisörskolan.

* Brevbärare på posten vid Järntorget, då jag delade ut post på Tredje Långgatan, fyra våningar utan hiss.
* Utsättarelev (pinnpojk) på Kullengrens Bygg, då jag var på Skarvikshamnen där det byggdes cisterner.
* Efter lumpen var jag på Posten igen, nu vid Drottningtorget som sorterare.

 

 

1960-talet
Ketchupflaskan Dansskolan Hyacinten
Bilvärmaren Indianlägret Hyddorna
Biltvätten Potekulan Konfirmationen
Kälkåkning Mopeden Scouterna
Utflykter PRYO  
     

tillbaka