< Lumpen

 

 

Fördröjningsstrid

 


Repövningens slutfas var i närheten av Timmerviks kyrka nära Vänern. Där stred vi mot Infanterister från Borås. På denna repövning ingick fördröjningsstrid. Boråsförbandet var modernt utrustat och åkte i bandvagnar medan vi hade den gamla tunga utrustningen och cyklade.

Vi hade slagit läger i närheten av den väg som fienden beräknades komma på. Alla förberedelser var gjorda med trådminor o.s.v. På morgonen väntades fienden så vi packade tält och övrig materiel som forslades bort till säkrare plats.

Som alltid när militärer förflyttas går en förpatrull en bit före huvudstyrkan, alltid! Så även denna gång. Vi förberedde oss för strid genom att ligga med vapnen riktade mot vägen. Jag fick i uppgift att vara minvakt och satte ett gult band i mössan för att visa att jag nu inte var stridande. Som minvakt är man informatör för de stridande och skall då informera att t.ex. vägen är minerad så att den inte går att passera. Man kan ju inte lägga ut riktiga minor.

Fienden kom, jag stoppade dom och vår pluton sköt för fullt. Jag tog mig snabbt upp till min pluton och vi fick order att snabbt dra oss tillbaka. När vi kommit en bit in i skogen fick vår plutonschef grubblerier om att kanske… hade vi dragit oss tillbaka för tidigt. Han vände plutonen och vi tog oss tillbaka mot vägen igen. När vi kom fram höll fienden på att samla sig efter att ha anfallit vårt tomma läger. Vi la oss i skytteställningar och besköt fienden igen och drog oss snabbt tillbaka.

Vid Bataljonens genomgång efter striden fick vi så mycket beröm. Först släppte vi igenom förpatrullen för att sedan minera vägen så att vi kunde beskjuta huvudstyrkan. Sedan lämnade vi slagfältet för att sedan komma tillbaka och skjuta igen.

Vi berättade aldrig att vi var för sent ute och missade att stoppa förpatrullen och att komma tillbaka inte var meningen egentligen.

 

 
 
Lumpen
Visitation Skjutövning Fördröjningsstrid
Sjukresan Sjukresan på slutmanövern Bonnpermis
     
Rep-övningar
Kärran som välte Fördröjningsstrid