< Bonnpermis

 

 

Bonnpermis

 


Nu har vi fått skidor


Pilten, Bengtsson, Karlsson, Westlund och Ana
 


Vi fick lära oss att dra pulka.


Fänrik Banning

Vintern kom hastigt och en fredag fick vi ut våra skidor. Det var ett par bruna med läderbindningar och en kloss i toppen som gjorde att spetsarna hölls böjda.

Våra befäl bestämde sig för att ha skidutbildning på måndag. Under helgen blev det lenväder och snön försvann.

Men ...
Stod det skidutbildning på schemat så stod det. Fänrik Banning lyckades att hitta en stor vattensamling på Samnerödsfältet där det var is på botten.
Där skulle vi åka.

*****

Under hösten hade två killar på luckan kommit på att om dom sjukanmälde sig men inte gick till sjukan utan i stället åkte hem så slapp dom vara med på övningarna. Detta tillämpade dom varje gång det var tvådagarsmanöver.
(Andra killar försökte att sjukanmäla sig på det vanliga sättet men fick ändå åka ut på manövern)

Vi på luckan visste att de två killarna inte var sjukskrivna men höll tyst. Lagom tills manövern var över kom dom tillbaka.

*****

Nu var det dags för en vintermanöver på tre dagar men det var ingen snö så vi skulle cykla. På morgonen sjukanmälde sig de två killarna plus fem killar till. Dom skulle åka hem i stället för att vara med på manövern. Strax efter att dom åkt började det snöa, och snöa, och snöa.

Det var uppställning på Samnerödsfältet för hela bataljonen klockan nio. Snön fullkomligt vräkte ner och vi fick dra cyklarna i snön då det inte gick att cykla.

Vi fick vänta nästan en halvtimma innan bataljonschefen kom. Han meddelade att bataljonsövningen var inställd på grund av för mycket snö. Vi skulle i stället få utbildning i att åka skidor och dra pulka.

Utbildningen blev på två dagar med en övernattning i tält.

När vi kom hem dag två hade vi bekymmer för våra kompisar som hade tagit bonnpermis. Dom skulle ju inte komma förrän om ytterligare en dag. Vi försökte att ringa hem till dom och berätta hur läget var men dom svarade inte.

Vid avlämning på kvällen blev vi tvungna att anmäla dom saknade.

Det blev full uppståndelse på befälen som bröt upp deras skåp för att se om vapnen saknades. Vapnen var kvar.

Dagen efter när dom kom så blev det åtta dagar i buren. Den tiden fick dom sedan ta igen när vi andra muckade.


Mys i skogen


Övning med granatgevär


 


Fänrik Banning vid sin cykel med packning i all snön.