< skjutövning

 

 

Fel tavla


 


Vi hade en fänrik som var mycket kort, vi kallade honom ”lille fänriken”. Han var liten och temperamentet var hetsigt, han blev ofta arg och då syntes det för han blev illröd i hela ansiktet.


Aktivitet utanför tältet på Backamo

 


I tältet

 


Vapenvård på Backamo

 


Uppkavlade byxor när vi skulle träna överskeppning. Jag blev blöt ändå.

 


Dags att sova


En dag skulle vi gå till stora skjutbanan på Samnerödsfältet och öva. Vi var tio killar och lille fänriken. Vi fick var vår plats med var vår tavla att skjuta på. Jag hamnade längst till vänster och fick tavla 1. Lille fänriken kommenderade oss att ladda ett magasin till k-pisten med tio skott. Efter att ha laddat magasinen fick vi lägga oss ner på våra platser och lille fänriken kommenderade: Anläggning - tio skott patronvis - ELD.

Jag fattade fel och trodde det var automatvis eld så jag brassade på. Skillnaden mellan automatvis och patronvis är att med automatvis håller man inne avtryckaren och skjuter alla skotten men vid patronvis eld gör man korta tryck på avtryckaren så att skotten går ett och ett.

Jag upptäckte efter mitt brassande att de andra låg och sköt ett och ett skott och när jag tittade på lille fänriken så stirrade han tillbaka men sa inget.

När alla skjutit färdigt kommenderades: Eld upphör - stå upp – patron ur. Därefter vänder sig lille fänriken, röd i ansiktet, mot mig och säger:

Nå – Strannevik! Vet Strannevik vad det är för skillnad på patronvis eld och automatvis eld?

Ja fänrik, svarade jag.

Vet Strannevik då vart alla skotten tagit vägen, frågade lille fänriken.

Nej fänrik, svarade jag.

Jo, dom har gått rätt upp i luften!!! Sa lille fänriken.

(Det är så att k-pisten drar uppåt när ett skott går av och vid flera skott i rad så dras pipan mycket uppåt)

På stora skjutbanan har man så bekvämt att några malajer sitter uppe vid måltavlorna i säkert skydd för våra kulor i ett betongdike. Där kan dom också fira ner tavla för tavla för att se träffarna och signalera till skyttarna. Med en metallstång med en metallplatta på kan dom visa hur träffarna tagit, därefter lagar dom hålen med klisterlappar.

Först gick tavla ett ner, min tavla. Den kom snart upp igen och markören viftade fram och tillbaka över talan, vilket betyder bom. Jag hade inte en enda träff. Lille fänriken såg nöjd ut och flinade mot mig. Sedan gick tavla två ner men kom inte upp igen.

Det fanns en telefonlinje från markörerna ner till skyttarna och den ringde. Lille fänriken svarade och fick beskedet att det är för många hål i tavlan.

Hur många hål är det, frågade lille fänriken.

20, blev svaret

Hur sitter dom, frågade lille fänriken

Över hela tavlan blev svaret.

Jag hade skjutit på fel tavla och lille fänriken var illröd och rasande och hotade med kompaniförbud men han lugnade sig snart så allt gick bra till slut.Det goa gänget

 

 


Gamla matsalen på I 17

 

 


Månsson, Ramér & Holmberg

 

 


Rakning