< lumpen

 

 

Fördröjningsstrid

Vi skulle ha en tredagarsmanöver vid Samnerödskasen. Det var vinter, kallt och en del snö. Vintern hade varit växlande med snö och tö, nu var det snö. Vi hade fått ut skidor som var bruna med läderbindningar och som vi fått vallat över öppen eld med tjära på. Det gällde att valla rätt, det vill säga inte hålla skidorna för länge i elden för då tog dom eld.

Uppe på Samnerödskasen förberedde vi oss för fördröjning av fienden. Fördröjningsstriden gick ut på att sinka fienden ett flertal gånger. Vi låg som första pluton och jobbade hårt med att sätta upp trådminor spända vinkelrätt med vägen. På så vis kan vi anfalla mot vägen men om fienden rör sig längs vägen sprängs minorna. Vi minerade även vägen.

 


Kapten Schön instruerar

Lite mer i skydd hade vi vårt tält och tillbehör. Någon gång vid tvåtiden på natten var vi färdiga med alla förberedelser och skulle få sova, men, vi skulle ha eldpost i tältet och vakter ute. Jag fick sova en stund, stå vakt ute en timma, sova en stunda och sedan ta skidor och pulka och tillsammans med en kompis åka för att hämta mat. Maten bestod av risgrynsvälling, bröd, smör och ost. Jag fick vara matutdelare och skopade upp vällingen. Vällingen var inte populär hos mannarna men jag gillade den så jag åt mycket och den värmde.

Nu skulle allt materiel inklusive tält flyttas till säkrare plats innan fienden kom. Tält revs och packades och transporten började, allt skulle bäras. Jag och två till skulle vara kvar och vakta manskapets packningar tills dom kom tillbaka. Halmen var fortfarande varm så vi bäddade ner oss i den. Jag behövde snyta mig när jag låg i den goda halmen så jag tog av mig handsken och tog upp näsduken, sen vaknade jag av att jag frös om handen. Jag hade sovit gott en bra stund.Fänrik B

Nu kom killarna tillbaka och vi förberedde oss för strid.

Striden gick bra, vi anföll fienden och drog oss sedan tillbaka. Fienden fortsatte fram längs vägen och nästa pluton gjorde likadant som vi, och så vidare. På så vis fördröjdes fienden.

Jag var trött hela dagen på grund av för lite sömn och för mycket god välling så vid anfallen vakande jag ofta när de andra killarna var på väg fram i anfallet och då fick jag springa efter.