Överlevnadskurs 1997
 


Även i skogen går det att
raka sig elektriskt

 


 


Nore i eldartagen
 


Måndag 7 juli

Vaknade innan någons väckarklocka hann ringa, vi var alla trötta och låg och drog oss. Gick och badade, skönt. Frukost och därefter samling i stugan.

Lektion om eld, sedan gick vi ut på en skogsväg där vi fick 20 minuter på oss att anskaffa det som behövs för att tända en lägereld som kan brinna minst en halvtimma. Då ledaren kom tillbaka fick ingen lämna vägen och vi fick tända våra eldar en i taget och vi fick bara använda en tändsticka.

 Lyckades det inte så fick vi ingen ny chans utan det blev nästas tur. Det lyckades bra för mig, elden tog sig direkt.


En i taget fick vi tända våra eldar

 


Hardys eld ryker mest
 


 


En stunds avkoppling i ett vindskydd


 


 


 


Vi tog en tur på mossen och tittade på en torr fura och vi fick tjärstickor från den, de är bra att ha då man skall göra eld. Klockan 11.30 fick vi  potatis morötter & lök som vi fick ta hand om och göra soppa på. Mycket gott trots att det inte var salt eller kryddor i. 

Vi har blivit en mycket bra grupp med gott kompisförhållande och vi tar gärna kort på hela gruppen.

Under eftermiddagen hade vi växtlära och promenad då vi provade våra grävkäppar och smakade på olika växter.
  


 


 På vägen hem vid 16.30-tiden mörknade himlen och det blev ett rejält åskväder och vi räddade lite av veden innan regnet kom.

I tältet blev det panik då det började rinna in vatten på golvet. Vi fick rädda det som räddas kunde. Det blev mycket blött i drygt halva tältet men på min plats var det torrt.

Vi fick lyfta över de drabbades utrustning till de torra platserna och gräva dike runt tältet så att inte mer vatten skulle rinna in.

Vi fick se på två förslag till bivacker nära vårt läger, en liten och en större. Det kom mera regn men vi gick ut för att bygga enmansbivacker.

Vi skall bygga en per tältlag och vi hittade flera platser men ingen var bra. Så småningom hade vi funnit vår plats och började bygga.

Det var jobbigt att få loss mossan i stora sjok men hyddan blev bra och vi gjorde ett signaltecken på en grusplan vid bivacken. Det kom ett rejält regnväder på vägen hem.

 


Sara ser på sina våta saker


Dags att provligga kojan


Nu fick vi i uppgift att göra var vår ryggsäck. Vi fick var sin trekantsduk och vi skulle använda vår fantasi. Vårt lag arbetade som en bra grupp med Erik i centrum med många händer som sträcktes fram för att ge förslag.

Efter många försök så hade vi plötsligt en ryggsäck som alla var nöjda med. De andra två lagen hade ingen bra laganda utan jobbade var för sig och kom inte på någon bra lösning. Senare lärde vi dom hur vi gjort våra säckar och nästan alla var begeistrade. Somnade nån gång vid 00 - 1-tiden. Sov gott och vaknade före Mickes klocka ringde.

     

Tisdag 8 juli

1  2  3  4  5  6  7  8  9