Överlevnadskurs 1997


Lektion i stugan om jakt och fiske


Storfiskare med sin fångst


Samtidigt lagade ledarna fisk på glöd med björklöv över och under


Infettning av kängor

Tisdag 8 juli

Badade, åt frukost och fettade in kängorna. Fick allergitablett av en av ledarna för jag har fått ett stort myggbett på benet och hydrocortisonsalvan som jag stryket på tidigare  hjälper inte.

 Lektion i stugan om jakt & fiske, därefter fick vi några krokar, sänken och en bit fiskelina var.

Vi gick till bäcken och fiskade, Erik fick två små och Micke fick en liten.

 Fredrik (ledaren) hade köpt fisk som vi fick rensa och tvätta. Gruppvis kokade vi fisken som vi senare åt. Samtidigt lagade ledarna fisk på glöd med björklöv över och under, och fisk som var inlindad i tidningspapper i en grop med heta stenar.
 


Sara & Hardy


 


 


 


Klockan 19 var vi marschfärdiga

Efter måltiden var det samling i stugan med information om tredagars överlevnaden.. Vi fick skriva av packlista och våra lag blev delade, tyvärr.

Rev tält och packade vår hemmagjorda ryggsäck, det som inte skulle bäras med la jag i min stora ryggsäck och ställde på logen. Åt tomatsoppa och knäckebröd vid eldstaden och tog gruppkort. Jag gick till stugan för att få min fot lindad med elastisk binda och fick cortisonsalva av Nore.

 Klockan 19 var vi marschfärdiga. Vi gick ner till ån vid disk/badstället där vi skall vada över. Eftersom vattnet var högre än läderkängorna (som jag inte fick ta av för myggbettets skull) fick jag följa Clas (ledare) förbi stugan upp till bron där jag fick vänta på de andra. När de kom fick vi gräva och plocka föda.

Sven (ledare) lärde oss hantera "the Swedish compas". Jag hade hört talas om den tidigare men aldrig praktiserat det. Jag fick börja gå med käppen och därefter tog Sara över, sedan Leif och sist Christer, d.v.s. hela vår nya grupp.


 


Gustav försöker att äta med sin sked
 


Vadstället
 

Vi kom fram till en av gårdagens kojor där "pyroteknikern" David hade legat i natt. Han fick det namnet efter lektionen i nödsignaler då han hade egna signaler att skicka upp och dessutom dagen efter letade upp en icke fungerande signal i soptunnan och lyckades få fyr på den.

Vi rev kojan och gick norrut, stannade och drack oss otörstiga i en mycket liten bäck. Vi kom fram Till en liten tjärn som inte hade något utlopp, vattnet i den tjärnen måste renas innan det dricks. Här fanns det smultron i massor så alla plockade och åt.


Vår lägerplats

Vi sökte lägerplats och fann en nästan direkt. Det var många kullblåsta träd och det utnyttjade vi, Leif och Christer byggde var sin koja längs en stam och Sara och jag längs en annan. Vi började med att lägga granris i botten, la sedan käppar mot stammen och täckte med stora sjok med mossa. Sara och jag samarbetade, hon letade upp mossa på stora stenar som hon rullade ihop och jag bar dem till lägerplatsen.

 Nore kom och hälsade på, sedan vi tog en fika med smultronbladste och ormrötter. Sara och jag höll på med våra kojor till klockan 3 då var det mycket skumt men inte mörkt.

Sara var så trött att hon skrattade åt allt. Det var svårt att komma in i kojorna, Sara och jag hade byggt så nära att vi hade gemensam ingång som vi stängde med min regnjacka upphängd på våra grävpinnar. Sara kröp in i sin koja först (med fötterna först) och det gick ganska bra då hon var liten och nätt men det var svårare för mig.

 


"Kul, detta är väl inte kul"
svarade Christer

 Sara skrattade då jag höll på att riva hela kojan men jag lyckades ta mig in. Vi låg båda med huvudena vid öppningen och det var så trångt att om jag lyfte huvudet det allra minsta slog jag huvudet i taket och det dröste jord, även åt sidorna var det lika trångt.

Jag hade svårt att somna då det var så trångt, fuktigt mörkt och kallt. Jag hade väl sovit en liten stund då jag kände Sara putta på mig och sa: Jag är kissenödig och kan inte komma ut. Jag låg med huvudet framför ingången och fick dra mig längre in så att hon kunde komma ut. Jag slumrade till men vaknade då hon kom tillbaka.

 Sov en kort stund men vakande av att en mygga surrade inne i kojan. Jag försökte slå mot den i mörkret men då dröste det bara jord. Nu var jag kissenödig och efter stort övervägande kravlade jag mig ut.

 Väl ute ville jag inte gå och lägga mig igen, jag frös och huttrade så jag hoppade och gjorde åkarbrasa. Jag tog varma stenar ur eldstaden och la i fickorna för att få lite mer värme.

Gick ner mot smultronstället och träffade Margareta på vägen, vi växlade några ord och sedan plockade jag lite smultron som jag åt. Christer hade tänt brasan när jag kom tillbaka, då var klockan 4.30. Vi värmde oss vid elden och efter en liten stund kom Sara ut till oss. Av oss fyra var det bara Leif som sov gott och länge.

Vid lägerelden frågade jag Sara hur det kom sig att hon kom på tanken att gå denna kursen. Hon svarade att hon sett en annons och tyckte att det verkade kul. "Kul, detta är väl inte kul" svarade Christer irriterat där han satt och frös och huttrade.

Sara och jag la oss på var sin sida om elden och somnade. Vi vaknade då och då, då elden falnade och efter att lagt på mer ved somnade vi igen.

 

Onsdag 9 juli

1  2  3  4  5  6  7  8  9