Överlevnadskurs 1997


Maten kokas (manlav)

Torsdag 10 juli

Klockan 6.30 vaknade jag igen, Leif var fortfarande eldvakt. Jag tog en promenad till vägen och plockade talbarrsskott och rödklöver.

Nore kom till kojan och vi gick och plockade tallved, innan dess hade jag hunnit tända brasan utanför kojan.

Vi drog hem ved och gick sedan och plockade manlav och tallskott. Klockan 11.15 var teet färdigt och vi kunde dricka vår frukost.
 


Jag och Sara vid kojan

Sara är trött
Vi låg sedan och vilade efter "maten", senare gick Sara och jag ner på mossen och plockade manlav. Sara längtade efter en pannkaka, sa hon, "bara en och inget på". Senare ville hon ha en köttbulle, bara en.

 Christer och Leif gick för att fiska. Det var jobbigt att gå tillbaka uppför backen och jag känner mig väldigt matt. Sara är också trött så allt går så långsamt. Jag rensade laven och Sara skötte elden. Klockan 17.15 kom Christer och Leif tillbaka med 5 små mörtar och dessutom hundkexrot och tistelstam.

Vi åt hundkexrot, tistelstammar och lavsoppan, som hade lite bränd smak då vi inte sköljt den tillräckligt noga efter det den legat i lut innan vi kokade den, blev proppmätt.

 

Klockan 20 45 var vi färdiga att lägga oss, jag har tänt i eldstan och hoppas att det blir varmare i natt då vi har tätat väggarna på utsidan. Sara låg och luktade på björktickan som låg och pyrde för att hålla väck myggorna. "Å, vad gott det luktar" sa hon och sniffade närmare, "å, vad gott det luktar, det luktar precis som brända popcorn", gissa om hon var sugen på något att äta?

Klockan 22 sa vi god natt, Leif tog första eldpasset, jag tog 23 - 24, Sara 24 - 1, Christer 1 - 2, Leif 2 - 3, jag 3 - 4, Sara 4 - 5 och Christer 5 - 5.30.

Jag var svårväckt klockan 3 då Leif väckte mig, Leif somnade direkt och när jag suttit halva tiden var mitt vedförråd slut så jag fick sträcka mig över till öppningen för att plocka till mig mer ved. Då råkade jag stöta till Leif, han for upp och satte sig att titta in i elden. Jag sa att han kunde lägga sig för jag vaktade elden nu och fick till svar, "tar du över, bra" sen la han sig och somnade direkt.

 

 Fredag 11 juli

1  2  3  4  5  6  7  8  9