Överlevnadskurs 1997


 


 

Fredag 11 juli

Christer väckte oss och vi stod upp, tog ett kort på kojan innan vi rev den. Kvart i 7 var det samling och ledarna gjorde brandvisitering, d.v.s. att dom grävde i eldstäderna för att hitta eventuell glöd. Glöden kan finnas djupt ner i marken i någon rot efter så långt eldande.

Vi fick en grov knäckebrödskiva var av ledarna som vi satt länge och sög på. Åh, vad gott.  

 


Leif och Sara


Leif


Nore

Klockan 7.20 gick vi hemåt. Vi gick söderut den väg som vi kommit. Det var jobbigt att gå uppför, konditionen sviktade, tur att vi fick det där knäckebrödet då vi förutom det bara druckit vatten på morgonen.

När vi kom till tjärnen där vi bodde i bivack första natten, rastade vi och åt massor av smultron. Efter flera pauser var vi hemma vid vägen som går nära baslägret.

Då sa Clas att någon i gänget brutit benet och Marie-Louise fick vara offer. Hon blev spjälkad och blev buren på bår.


Marie-Louise fick vara offer


Jag


Hela gänget poserar
 
Klockan 10 var vi i baslägret, tog ett kort på hela gruppen och sedan samlades björkengänget vid valpen för ett gruppkort.

Vi lastade i valpen och åkte in till Fränsta där vi fick duscha och ta på rena kläder. Jag passade på att raka mig men fick använda vanlig tvål då jag glömt rakskum.


Vårt goa gäng

Björkengruppen samlades för ett sista gruppkort
 
Nu märkte vi hur smutsiga vi varit, tvålskummet var alldeles brunt. Det var svårt att packa ryggsäcken då den blev alldeles för full.

Åt mycket god mat, tunna kasslerskivor med ost och ananas, potatis och grönsaker. Till efterrätt fick vi jordgubbar och glass. Det var en grupp som gick musikkurs på folkhögskolan som spelade för oss när vi åt, det var mycket fint.

Kursavslutning, nu var jag så mätt att jag  höll på att somna flera gånger, huvudet föll titt som tätt och jag såg andra som höll på att göra likadant. Vi fick tillfälle att gå med i föreningen och köpa tygmärken, sedan var det farväl, björkengruppen samlades för ett sista gruppkort. Björkengänget var en helt fantastiskt gäng och jag hoppas att vi träffas igen. Gustav, Nore och jag beslöt att ta sällskap till Ånge och vi tog 17.16-tåget dit.


På en pizzeria i Ånge
I Ånge gick vi till en pizzeria och åt pizza och öl, Nore dricka. Därefter gick vi till stationen och väntade. Gustav och jag tog en promenad runt Ånge centrum. Vårt tåg gick före Gustavs så vi tog farväl på stationen.

Nu bar det av hemåt och vi åkte i tvåbädds kupé men i en äldre vagn än på uppvägen. Kupén är inte så fin men vi skall ju bara sova. Köpte bulle och kaka i restaurangvagnen och sen fikade vi i vår kupé. Vi la oss, Nore nere och jag uppe. Hade svårt att sova för jag hade fått ont i vänster axel, förmodligen någon inflammation.

Lördag 12 juli

Väckning strax före Alingsås, låg kvar och läste tills vi kom till Göteborg, då det blev bråttom för vårt tåg var försenat. Vi hopade i kläderna, tog våra packningar och rusade av tåget och gick till spår 1 där tåget skulle gå till Uddevalla. På vårt tåg hade de sagt i högtalarna att det skulle gå där men i stället gick det på spår 13 så det blev att rusa. Tåget var nästan fullsatt men vi fick två platser tillsammans och klockan 8 gick tåget.

Klockan 9.13 var vi i Uddevalla och Britta mötte oss. Åkte till hem till Britta och Nore i Nättjebacka där vi redogjorde för Britta om kursen. Jag var törstig och drack drygt en liter vatten, därefter fick vi fika, smörgåsar. Nore och jag åkte tillbaka till Uddevalla för att se hur civilförsvaret där har lagt upp det i sitt vilsetält. Efter det åkte vi tillbaka till Nättjebacka där jag tog min bil och åkte hem.

1  2  3  4  5  6  7  8  9

Här kan du läsa alla minnesanteckningar