< mitt 50-tal

 


Vår första bil

 

 

Inte långt från Tryggvegatan låg biografen "Vingen". Varje söndag var det matiné och det kostade en krona att gå på bio.

Nästan varje söndag gick jag på bio tillsammans med mina kompisar. Det var alltid ett fruktansvärt väsen innan insläppet till biosalongen. Väl inne satte sig de tuffaste killarna på första bänkraden, alltid första bänkraden. Jag som inte var så tuff satt på tredje eller fjärde rad. Oväsendet fortsatte inne på biografen ända tills filmen började, sedan blev det tyst. Vi såg många bra filmer som t.ex. Disneys filmer, Roy Rogers och andra kåbojfilmer.

En söndag på hösten 1958 när vi var på väg hem från biografen mötte vi en bil som tutade så förfärligt. Vi gick ner i diket som var mycket djupt. Ja, på Björlandavägen var det djupa diken. Bilen fortsatte att tuta och stannade alldeles bredvid oss.
I bilen satt pappa och var strålande glad.
Han hade köpt bil!

Det var en Ford Taunus 15m 1955:a som var ljusblå och längst fram på motorhuven var det en jordglob.
Det var den finaste bil jag sett.
Bilen hade kostat 4 500 kronor på Motorverken i Göteborg. Några säkerhetsbälten fanns inte, det sades att det var farligt med bälten för då kunde man knäcka revbenen om man krockade.

Nu kunde vi göra många utflykter, och det gjorde vi. Vi åkte till Stockholm och resan dit tog tre dagar men då såg vi oss om också. Och farten, den låg i ca 60 km/tim.

Många resor blev det till Munkedal och då gjorde alltid Lena matsäck för resan och Erik satte alltid blommor i en liten vas i bilen.

1960 sålde Erik bilen och köpte en
Ford Taunus 17m DeLux  60-års modell.
Jag grät när vi lämnade vår första bil.

 

 Ford Taunus 17 M

Tillbaka