< mitt 50-tal

 


Serietidningar

             

Från det att jag fick min första serietidning så har jag alltid gillat att läsa serier.

Min första serietidning fick jag när jag var hos min moster Ann-Mari ute på Gottskär på Onsala. Jag hade fått följa med henne till affären och handla när hon frågade om jag ville ha en serietidning. Jag var lite blyg och vågade inte peka ut en stor tidning utan valde den minsta jag såg.
Det blev Vilda Västern med Kapten Miki.

Jag köpte alltid mina serietidningar i gottaffären, bredvid porten till 6:an på Eldaregatan. Oftast var det Vilda Västern med kapten Miki, Kalle Anka, Tuff & Tuss och Mästerkatten.

Tidningen med kapten Miki fängslade mig mycket och jag försökte ofta att efterlikna honom. Men de fula gubbarna, Windy och doktor Salasso, dom gillade jag inte.

På tal om Kapten Miki så hände det ofta att vi grabbar gick till tobaksaffären på Kompassgatan och tittade i fönstret, där hade dom cowboyfigurer. Det hände allt ibland att jag kunde köpa mig en sån figur och leka Kapten Miki. Och doften i affären, all tobak som luktade så gott. Jag har aldrig rökt men, färsk piptobak, ååå så gott det luktade.

Kalle Anka, Tuff & Tuss och Mästerkatten var också bra men inte så bra att jag ville identifiera mig med dom. Däremot fanns en tidning som hette Fantomen, den gillade jag.

Fantomens tjej hette Diana.
Diana uttalade vi som det stavades, inte Dajäna.
Fantomen gav mystik åt berättelserna och de lustiga infödingarna som alltid var rädda för honom.

Det får mig att minnas ett tvillingpar längre upp på Eldaregatan. Dom hette Tommy och Krister. Deras syster hette Jana, vi småkillar förknippade det vid Diana. Fantomen var det allmänna samtalsämnet med Tommy och Krister.
Men tjejer, nä, det var bättre med fantomen.

Tommy och Krister hade turen att få vara på lekskola. Vi andra barn stod ofta utanför stängslet och tittade in på alla leksaker, gungor och en karusell som fanns där. Tommy och Krister stod innanför staketet och ville ut.
Det hände ibland att dom rymde från lekskolan och var med oss på annat kul i Slottskogen. En gång kom lekskolefröknarna med alla barnen så vi fick gömma oss så att inte Tommy & Krister blev upptäckta.

                        
                       En indian och Kapten Miki som jag köpt i tobaksaffären.

Tillbaka