< mitt 50-tal

 


Skolan

 

 

Året var 1955 och jag började i första klass i Oskar Fredriksskolan. Vår fröken hette Kristina Kroner. Det var en ny upplevelse, dels mina gamla lekkamrater och sedan en hel del nya. Klassen var uppdelad i två delar A & B. Det var inte så ofta som grupperna var i skolsalen samtidigt. I den andra gruppen fanns en tjej som jag spanade in mig på, hon hette Ingmarie, men det var inte ofta jag fick se henne. Jag tror hon bodde på Jungmansgatan där trådbussarna svängde upp från Vegagatan.

*

I skolan var det vissa regler. Dessa var det noggrant att hålla. Den viktigaste var att alltid ta den högra trappan upp och likadant när man gick ner. Det var nämligen två trappor, en på var sida om ingången.

*

Min lekkamrat Lasse och jag hade alltid sällskap till skolan men en gång när jag gick för att hämta honom hade han gått. Vi hade försovit oss. Jag rusade tillbaka hem och mamma fick följa mig till skolan. Oj, vad jag grät.

*

En klasskamrat jag hade kom alltid utan mössa, hur kallt det än var. Han hade ingen egen mössa. En dag kom han med en toppluva, en sån där tunnstickad med en snodd och tofs i ändan. "Jag tog den från farsan", sa han. Det var många hål i mössan men han var inte lessen för det. Den gick ju bra att hänga på en klädkrok då.

*

På gården fanns en vattenkran, en sån där man trycker på ett handtag på sidan så sprutade en liten fontän upp så man kan dricka.
Det var en varm dag och kön till vattenkranen var lång. Jag ställde mig i kön för jag var törstig men det var första gången jag skulle använda en sån kran. Kön växte på även bakom mig och äntligen var det min tur.
Hur gjorde man?? Skall jag dra eller trycka, eller.
Man ska nog suga, tänkte jag, och så sög jag på munstycket. Det var inte populärt, alla protesterade och sa, "Fy, va äckligt, nu kan vi inte dricka", och sen var det ingen kö där.

*

Jag var mycket rädd för läkare och sprutor och det gjorde det inte bättre av att när vi skulle få spruta, fick vi ställa upp i bokstavsordning med början på A. Eftersom mitt efternamn började på S, var jag sist bland pojkarna. Efter pojkarna kom flickorna också sorterade från A.
Klassen skulle få en spruta under höstterminen och alla gick ner till skolläkaren. Där fick vi ställa upp på en lång rad. Spänningen var stor och ju mer jag närmade mig doktorn och sprutan, ju oroligare blev jag. Så var det min tur. Jag började storgråta och vips så storgrät alla flickorna som var efter mig.
 

 


Tillbaka