< mitt 50-tal


Kyrkan


Typisk 50-talsfamilj

På söndagarna gick alltid pappa till kyrkan, mamma som var morgontrött valde att få sova ut. Eftersom Lena ville sova så fick jag följa med till kyrkan och vi gick alltid till Masthuggskyrkan.
Det var en bit att gå men vi genade via Vattugatan. Det var så spännande i kyrkan för det fanns så mycket att se. Speciellt båten som hängde i taket. Pappa var mycket bestämd med att jag absolut inte fick vända mig om i kyrkan och se bakåt.
(Nu som vuxen känns det skönt att komma till Masthuggskyrkan och kunna se åt alla håll).
Masthuggskyrkan har alltid betytt mycket för mig, dels att den är så annorlunda och dels för att jag är döpt i den.
 

Jag döptes i Masthuggskyrkan av Albin Rosengren.
 
Oskar Fredrikskyrkan är en mycket vacker kyrka men jag var bara inne i den när vi gick dit med skolan och det hände ett par gånger. Då beundrade vi barn alltid de vackra fönstren. Kyrkan låg alldeles bredvid Oskar Fredriksskolan så det var nära att gå för oss skolbarn.
 
På söndagarna gick jag i söndagsskolan på Fjällgatan. Söndagsskolan började alltid med att man satt som i kyrkan. Därefter fick vi gå till ett annat rum som liknade en gymnastiksal. Där satt eller låg vi på golv eller på gymnastikredskap och lyssnade på religiösa sagor och på terminsavslutningarna fick vi godispåse.

Pappa skickade alltid med kollekt som jag skulle lämna i söndagsskolan och det gjorde jag alltid. Nja, en gång frestade en kompis mig så vi köpte godis i stället. När jag kom hem frågade pappa om jag lämna kollekten. Jag kunde inte ljuga utan sa som det var och pappa var så arg så jag gjorde aldrig om det.
 
Det hände en gång att vi barn blev övertalade att komma till en frireligiös söndagsskola. Jag tror att den var på August Kobbsgatan. Där fick vi se på film istället för att höra berättelser. Jag var bara där en gång, pappa var arg och jag fick lova att inte göra om det.