< mitt 50-tal


Den första TV:n


 

 


 

 

TV var något sällsynt i hemmen på 50-talet.
Vi flyttade från Masthugget till Tryggvegatan på Hisingen på våren 1956. Mina föräldrar hade köpt ett hus med tre rum och kök. Dessutom hade vi egen källare. Där fanns pannrum och tvättstuga med vedeldad gryta så att man kunde koka tvätten. Det fanns också gillestuga och garage. Garaget hyrde Erik ut då vi inte hade någon bil.
 
Grannen bakom oss var den förste på gatan att skaffa TV. En lördagskväll blev vi uppbjudna för att se på TV och det var spännande. Jag ville se "Snurran" som gick på radio men det gick inte. I stället såg vi "Karusellen". Det var mitt första TV-program.
 
Det hände ofta att vi barn fick komma upp till grannen och se på TV. Då såg vi bland annat "Sigge Cirkus" med Sigge Fürst och "Djungel-Jim". Ofta var det avbrott på sändningarna och det kallades "länkfel".

Så kom påsken 1958.
En kväll före påskhelgen kom en Radiohandlare upp på vår gång och hade med sig en TV. Pappa öppnade dörren när försäljaren ringt på, och såg förvånad ut.
"Har ni TV?" sa radiohandlaren.
"Nä", sa pappa, "och vi skall ingen ha heller"
"Nä", sa försäljaren, "men ni får låna denna TV:n över påsk, så kommer jag och hämtar den när påsken är över, det kostar ingenting alls".
Sagt och gjort. TV:n kom in i vardagsrummet och försäljaren satte provisoriskt upp antennen.
När påsken var över kom försäljaren för att hämta TV:n.
"Nä" sa pappa, "vi ska ha TV:n.

Så fick vi äntligen TV.

Den första tiden med egen TV var spännande. Jag såg allt.
10 minuter före sändningsdags sattes TV:n på och jag såg testbilden, i fem minuter, sedan blev det klockan, i fem minuter. Klockan 18.00 slog klockan i stadshustornet som signal att nu börjar TV-programmet. Jag tror att programmen var slut klockan 21.00 och onsdagar var sändningsfria.


Humle & Dumle
 

 

 


 

 

 

Tillbaka