< mitt 50-tal

 


En minnesvärd jul 


Min sparbössa
 


Spratteltomte

.Vi var ofta hos moster Ann-Mari och morbror Olle på Nordenskiöldsgatan. Hennes kalas var stora med mycket mat och gärna ett flertal supar till. Efter maten gick alla vuxna och la sig i soffor, sängar och på golv. Vi barn fick leka tysta lekar för att inte störa och Ann-Mari och Olle diskade.

Ann-Mari drog ofta ihop släkten till kals och hittade ofta på olika hyss då. En gång hade hon kokat några porslinsägg tillsammans med vanliga ägg som hon sedan serverade. Gissa om dom som fick porslinsäggen kämpade med skalet. En annan gång hade hon nyspulver i en näsduk som hon sedan viftade med över bordet som alla satt runt så att alla nös. Sån var moster Ann-Mari.

 Detta var en sån jul, med mycket hyss.

Jag trodde då fortfarande på tomten och denna julen hade Ann-Mari bokat en speciell tomte. Det var en arbetskamrat till henne som annars skulle vara ensam över julen som var tomte. Tomten kom och allt gick som det skulle och jag fick bland annat en indiantrumma.

Gubben som var tomte kom sedan in och firade julen tillsammans med oss.
Jag har efteråt fått berättats att det var gubben som var tomten.

*

"Nu", sa Ann-Mari, "ska vi leka" och givetvis var det ett hyss.
Alla skulle, en i taget, ha en pappersstrut nedstoppad i byxlinningen,  balansera en enkrona på näsan och gå tvärsöver rummet för att där lyckas att tippa ner kronan i struten. När det var gubbens tur och han som bäst gick med näsan i vädret med kronan, kom Ann-Mari med en tillbringare full med vatten. Den hällde hon rätt i pappersstruten som satt i byxorna. Gubben blev genomblöt och mycket arg. Som tur var hade Erik fått ett par kalsonger som gubben fick.

Senare på kvällen åt vi julbord och gubben, som satt mitt emot mig,  fick så mycket sprit att han försvann under bordet.

Den julen var en minnesvärd jul.
 

        
      Min bilbana

Tillbaka