< mitt 50-tal

 


Först en liten orientering.

 

Vi bodde på Eldaregatan 6 in på gården, andra våningen.
I samma svale bodde min mormor, dörr i dörr med oss. Hos mormor bodde också moster Avve (Alfhild) i några år.

Pappa Erik jobbade som stuvare nere i hamnen och mamma Lena jobbade som affärsbiträde i en affär i Majorna, Mormor såg till mig på dagarna och ibland fick jag vara tillsammans med Moster Ann-Mari som bodde på Nordenskiöldsgatan.

Vi bodde i ett rum och kök med en liten toalett.  På toaletten fanns ett tvättställ och en toalettstol, en sån med träring och vattenbehållare uppe vid taket. I källaren tvättade man och då lades tvätten i blöt och kokades sedan. Samtidigt som mamma tvättade fick jag bada i ett stort blötläggningskar i tvättstugan. Sedan hängdes tvätten på vinden, tre våningar plus vindsvåningen, så det var mycket jobb att tvätta.

I köket sov pappa i kökssoffan. Där fanns ett köksbord med stolar och en gasspis bredvid en kort bänk. Gasmätare fanns uppe vid taket och man kunde köpa polletter i gottaffären.

I rummet sov mamma. Där fanns en säng, ett runt bord, en soffa, en radio och några stolar. Mer minns jag inte. Min första tid bodde jag i rummet och sov i en barnsäng i ena hörnet. Sedan fick jag en större säng, den placerades i hallen. I hallen fanns också ett skåp.

Någon TV fanns inte men vi lyssnad ofta på piratradio eller på riksradion. Pappa Erik lyssnade ofta på "Andersson i Nedan" på piratradio. Min favorit var "Kalle Stropp" och "Snurran" med Hönebjär.

Fortsättning
 

tillbaka